A II. világháború fegyverei, járművei

Churchill Bobbin szőnyeggörgető

2017. november 10. - Habitus

A rőzseköteg fektetőt az ókorban is használt, ősi ostromeljárás alapján fejlesztették ki, hogy árkokkal szabdalt, vagy vizes terepen lehetővé tegyék a harckocsik, illetve más jár- művek mozgását. A gödrök feltöltésére rőzsekötegeket, vagy zsákvászonból és karókból összeállított szőnyeget használtak, amelyet egy speciális harckocsira felerősített orsóról fektettek le.

bobbin.jpg

Ezek közül az egyik legismertebb Bobbin-tank egy Churchill harckocsi alvázára szerelt, 3 m széles, összetekert ponyvaszőnyeggel ellátott szőnyeggörgető volt. A laza homokkal borí- tott tengerpartra tudta teríteni a ponyvát, amelyen aztán áthaladhattak a harckocsik, és nem akadtak el a homokban. Voltak gesztenyefa-rönkökkel felszerelt darabok is, amelyek a harckocsicsapdák és árkok feltöltésére szolgáltak – a tank egyszerűen beledobta az árokba a fatörzseket, vagy pedig dorongutakat tudott építeni, hasonló módon használva a rönköket, mint a ponyvát. Az 1942-es dieppe-i támadásnál kerültek először bevetésre.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 7,44 m; szélesség 2,43 m; magasság 5,49 mm
  • Súly: 42 000 kg
  • Személyzet: 5 fő
  • Fegyverzet: egy 290 mm-es Petard mozsár; egy 7,92 mm-es Besa géppuska
  • Páncélzat: 16-102 mm
  • Hatótáv: 130 km (úton)
  • Motor: egy 350 LE-s (261 kW) Bedford twin-six benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 20 km/h; maximális sebessége terepen 12,8 km/h; gázlóképesség 1,016 m; lépcsőmászó képesség 0,76 m; árokáthidaló képesség 3,048 m

*A22 Churchill gyalogsági harckocsit - részletesebben

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7813229513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása