A II. világháború fegyverei, járművei

Solothurn 31 M golyószóró

2017. október 30. - Habitus

Solothurn 1930/MG 30 géppuska magyar, kissé átalakított változatát 8 mm-es Solothurn 31 M golyószóró néven a Danuvia gyártotta. A rövid csőhátrasiklásos, merev reteszelésű, léghűtéses csővel szerelt fegyver, egyes és sorozattűz leadására egyaránt alkalmas volt. A 9,5 kg tömegű fegyver 2000 m hatásos lőtávolságon 350 lövés/perc tűzgyorsasággal tüzelt, egy 25 lőszer befogadására képes szekrénytárból.

31mlmg.gif

Üzemeltetési jellegzetessége a görgős szerkezet miatti állandó olajozási szükséglet volt, ami fagypont alatti külső hőmérséklet esetén – a fegyverolaj viszkozitásának növekedése miatt – problémát okozhatott. Alacsony hőmérsékleten ezért speciális fegyverolaj vált szükségessé. Villaállvánnyal szerelték, de légvédelmi állványra helyezve, és körcélgömb- bel felszerelve csapatlégvédelmi feladatokat is ellátott. Az 1943-as korszerűsítésnél a fegyvert úgy módosították, hogy perem nélküli lőszerrel tüzelhessen. A háború végéig gyártották, az elkészült fegyverek darabszáma jóval meghaladhatta a tízezret. Beépített fegyverzetként használták a Csaba páncélgépkocsikhoz

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 8 mm
  • Méretek: csőhossz 600 mm; teljes hossz 1170 mm
  • Tömeg: 9,5 kg (üresen)
  • Tűzgyorsaság: 600 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 730 m/sec
  • Lőtávolság: elméleti 4400 m; gyakorlati 2000 m
  • Tár befogadóképessége: 25 töltényes tár, vagy 250 töltényes heveder

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9913116308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása