A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - Type B-1 (Ocu-Gata 1)

2017. szeptember 25. - Habitus

 

type_b1.jpg

A nyílt tengeri hadviselésre épült Type B1-osztály volt a Császári Japán Haditengerészet tengeralattjáró flottillájának legnagyobb jelentőségű típusa. Az osztály hajói hajtották végre a legfontosabb missziókat, komoly veszteségeket okozva az amerikai és a brit haditengerészetnek. Egyes hajói csak a meghajtógépek elrendezésében és azok telje- sítményében különböztek egymástól. Az osztály hajói képesek voltak egy Yokosuka E14Y repülőgép szállítására és fedélzetről való, gyors indítására, mely nagymértékben fokozta a típus harcértékét. Maga a hangár a toronyban került kialakításra, a repülőgép felszállá- sát katapult és emelkedő indítósín segítette, a küldetés után pedig a vízről egy daruval emelték vissza a fedélzetre. A világháború tapasztalatai alapján a későbbi egységeknél ezt már elhagyták, és úgy alakították át őket, hogy alkalmasak legyenek a Kaiten típusú kamikaze torpedók indítására.

A korabeli haditechnológiai szinten mindez egyedülálló volt — hasonló megoldást sem a német, sem az amerikai, sem a brit haditengerészet nem alkalmazott. (Ellenben a japán haditengerészetben akadt még olyan típus, amely repülőgépet, sőt, repülőgépeket szállított — ez volt például az AM, vagyis módosított A2 típus, amely 1945 elején került ki a harcoló csapatokhoz.

1939 és 1943 között a Type B-1 japán nagyhatótávolságú tengeralattjáró osztálynak 20 hajója készült el és állt szolgálatba. Az osztály első hajóját az I-15-t a Kurei Hajógyárban bocsátották vízre 1938 januárjában és 1939 márciusában állították szolgálatba. Pályafu- tása 1942. december 16-án ért véget, amikor az amerikai légierő repülőgépei a Salamon szigetek környékén elsüllyesztették 

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9412895758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása