A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - U-Boat XXIII (Elektroboote)

2017. szeptember 24. - Habitus

 

uboat23.jpg

A XXIII-as típus egyike volt azon két új fejlesztésnek, melyekhez Dönitz admirális nagy reményeket fűzött (a másik XXI típus volt). A tengeralattjárót sekély parti vizekben vég- rehajtandó harci feladatokra tervezték; olyan kicsik voltak, hogy mindössze két torpedót vittek magukkal, amelyeket kívülről kellett betölteni. A típus újdonságát dízel-elektromos motorja jelentette, mely szinte hangtalanul mozgatta a tengeralattjárót.

Ezt a típust is úgy tervezték, hogy a szekciókra bontott hajótesteket (4 szekció + torony) különböző gyárakban állíthassák elő. Az összesen elkészült 61 hajó a Germaniawerft kiel-i és a Deutsche Werft hamburgi gyárában épült meg; az első XXIII-as, az U-2321 vízrebo- csátása a Deutsche Werft hamburgi hajógyárában történt 1944. április 17-én. Ezt további 6 darab XXIII-as vízrebocsátása követte, melyeket rögtön bevetettek Anglia partjai előtt 1945 elején. Az U-4712 volt az utolsó ilyen típusú hajó, melyet 1945. április 19-én még szolgálatba állítottak.

A hat hadrendbe állított tengeralattjáró együttesen öt ellenséges hajót süllyesztett el, összesen 14 601 tonna vízkiszorítással.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9612889318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása