A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - USS Darter (SS-227)

2017. szeptember 24. - Habitus

 

USS Darter amerikai tengeralattjáró usa.gif


Osztály: Gato class
Jelzés : 227
Építõ : Groton Navy Yard, Connecticut
Építés kezdete: 1943. januárja
Vízrebocsátás: 1943. június 6.
Szolgálatba állítás: 1943. szeptember 7.
Szolgálat vége: 1944. október 24.
Sorsa: 1944. október 24-én zátonyra futott a Palawan átjáró közelében, ahol legénysége elhagyta.

1944. október 23-án két amerikai Gato-osztályú tengeralattjáró – a USS Dace és USS Darter – épp a Palawan átjáróban hajózott, amikor szembetalálkoztak a Maya nehézcirkáló vezette japán támadó csoportosítással. A tengeralattjárók a támadás mellett döntöttek. Az USS Darter – a későbbi leytei ütközet egyik nyitó csatájában – megtorpedózta a Takao nehézcirkálót, mely súlyosan megrongálódott, testvérhajóját az Atago-t pedig elsüly- lyesztette. Az USS Dace pedig négy torpedóval a Maya nehézcirkálót. A két hajó ezután kénytelen volt elhagyni a térséget. Életüket ugyan megkeserítette egy japán repülőgép, de – a Darter megfeneklése és kiürítése után – a két hajó legénysége végül győztesként érkezett a flottabázisra.

darter_launch.jpg

USS Darter – az 1943 június 6-i vízrebocsátásakor

A japán támadást ugyan nem ők állították meg, de nagy szerepük volt abban, hogy a későbbi Leyte-öbölben zajló ütközet amerikai győzelemmel zárult.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6012893750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása