A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - USS Dace (SS-247)

2017. szeptember 24. - Habitus

 

USS Dace amerikai tengeralattjáró usa.gif


Osztály: Gato
Jelzés: 247
Építõ: Groton Navy Yard, Connecticut
Építés kezdete: 1943. januárja
Vízrebocsátás: 1943. április 25.
Szolgálatba állítás: 1943. július 23.
Szolgálat vége: 1955. január 31.
Sorsa: 1955. januárjában - miután egy nagyobb modernizáláson esett át, - átkerült az olasz flotta kötelékébe, ahol Leonardo da Vinci (S-510) néven állították szolgálatba.

1944. október 23-án két Gato osztályú amerikai tengeralattjáró – USS Dace és USS Darter – épp a Palawan átjáróban hajózott, amikor szembetalálkoztak a Maya nehézcirkáló vezet- te japán támadó csoportosítással. Közelebbi információjuk nem lévén, a támadás mellett döntöttek. Nem voltak (nem is lehettek) tisztában azzal, hogy a kiszemelt célpontok milyen fontos szerepet játszottak a japán hadvezetés későbbi – sorsfordítónak tartott – terveiben. A két hajó miután elsüllyesztett több nagyobb egységet – köztük négy torpe- dóval a Maya-t – kénytelen volt elhagyni a térséget. Életüket ugyan megkeserítette egy japán repülőgép, de – a Darter megfeneklése után – a két hajó legénysége végül győz- tesként érkezett a flottabázisra.

uss_dace.jpg

USS Dace (SS-247) - bal oldalon

A japán támadást ugyan nem ők állították meg, de nagy szerepük volt abban, hogy a későbbi Leyte-öbölben zajló ütközet amerikai győzelemmel zárult.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr312889522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása