A II. világháború fegyverei, járművei

Sten Mark II géppisztoly

2017. szeptember 18. - Habitus

A Sten géppisztoly a világháború egyik legismertebb, és a katonák által egyik leginkább utált fegyvere volt. Amikor Nagy-Britannia belépett a háborúba, a hadseregben nem volt ilyen kategóriájú kézifegyver rendszeresítve. Tervezésekor fő szempont volt, hogy könnyen és olcsón lehessen előállítani. Új és előremutató elv volt az "inkább lecserélni, mint drágán javítani" szemlélet.

sten2.gif

Sok ötletet vettek át a német MP 40-es fegyvertől, ilyen volt pl. a Sten egyik gyenge pontja, a tár is, melybe 32 töltény helyett többnyire csak 30-at töltöttek, csökkentendő a meghibásodás lehetőségét. Ezen kívül számos más gond is mutatkozott, ezért nem szerették a katonák. A rendkívül egyszerű (és csúnya) fegyver könnyű gyárthatósága miatt mégis nagy siker volt, a megszállt Európában több illegális műhely is készített másolatokat, de a németek is megcsinálták a maguk verzióját. Az 1941-től termelt több millió példány közül a Mark II jelű volt a legelterjedtebb.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm Parabellum
  • Méretek: csőhossz 196 mm; teljes hossz: 762 mm
  • Tömeg: 2,95 kg (üresen)
  • Tûzgyorsaság: 550 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 381 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 32 töltény (szekrénytár)

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr612872812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása